Apunts de la xerrada-tertúlia amb Jordi Sànchez a Terrassa

En començar
Jordi Sànchez i Jordi Labòria en començar (foto: Margarida Boada)

El dimecres 10 de febrer de 2016 ens ha visitat Jordi Sànchez, el president de l’Assemblea, en un acte organitzat per Terrassa per la Independència-ANC. Davant del públic que omplia del tota l’aula Magna del Centre Cultural, en Jordi ha comentat les qüestions que li ha proposat en Jordi Labòria, president del Pacte Terrassenc pel Dret a Decidir.

Preguntat de bon començament per la salut del procés, ha resumit: “estarem millor d’aquí  a un temps i amb un bon estat d’ànim”. Ha reconegut errors en el procés de negociació entre Junts pel Si i la CUP que han deixat ferides que encara no han cicatritzat del tot. L’estat d’ànim ciutadà s’ha recuperat en bona part des de la data de l’acord però encara falta rescatar una part de la il·lusió. Serà necessari construir un nou escenari on el carrer i les institucions caminin harmoniosa i acompassadament per avançar cap a la sobirania. L’acord de governabilitat és raonablement bo des del moment que garanteix la possibilitat de treballar activament al llarg dels propers mesos per avançar.

Amb Canal Terrassa
Tot parlant per les càmeres de Canal Terrassa TV (foto: M. Boada)

Sobre la consecució de la majoria social a favor de la independència, en Jordi aposta per refer una gran aliança al voltant del Dret a Decidir a Catalunya mentre es va fent el debat del Procés Constituent i la preparació de les estructures d’estat i les lleis corresponents. Els sectors de l’entorn de Podem, En comú, ICV, EUiA s’hi podrien afegir, sempre amb el compromís de recolzar la independència si en els 18 mesos l’Estat no ha fet cap gest per autoritzar un referèndum vinculant. També davant del món, l’autoritat moral i democràtica que tindríem per declarar la independència arribat aquest punt seria inapel·lable. El president valora com a extraordinaris els resultats aconseguits el 27S malgrat la campanya de la por per part del govern espanyol i el punt d’on veníem en començar el procés amb les Consultes sobre la independència. La majoria del 48% dels vots és molt sòlida, no disminuirà i és la màxima preocupació de Madrid en aquests moments. Els suports que ens falten per superar el 50% dels vots vindran probablement de la participació popular en el procés constituent, que per primer cop en molts anys permetrà a la ciutadania dibuixar el “país que volem”, i això és molt engrescador (recorda que la Constitución Española va sorgir de l’acord entre elits polítiques i poders fàctics, i va ser patrocinada per set “pares de la constitució”). Sobre el sector jove, tradicionalment menys participatiu políticament, diu que no és que estigui en contra de la independència, sinó que es manté al marge fins el moment d’una votació realment transcendental, en la qual no fallarà. I sobre el sector de la gent gran exposa que és molt sensible a la por i la inseguretat, i declara que caldrà explicar molt bé temes com la nacionalitat, la llengua, la identitat… per contrarestar la seva visió i sumar-los al procés. Puntualitza que, amb els catalans a la diàspora, ja s’hauria superat el 50% dels vots i cal que la llei amb què es voti la constitució catalana prevegi una manera que aquests vots puguin ser comptats.

Sobre la formació de govern a Madrid, ara que s’està en plenes negociacions, opina que els partits independentistes ERC i DiL només haurien d’entrar en el joc en cas de compromís ferm del govern espanyol de fer un referèndum vinculant amb un calendari fixat. Creu que no hi haurà noves eleccions, perquè a ningú no li interessa, sinó la formació d’un govern de concentració amb PP, PSOE i C’s que permeti afrontar la crisi econòmica i el “problema catalán”.

La sala
Uns 130 assistents van omplir la sala (foto: M. Boada)

En relació a la permanent judicialització amb què el govern del PP afronta el procés, diu que precisament cada cop hi ha menys “problema catalán”, ja que ells són cada vegada més el veritable problema. El fet d’anar dinamitant la via del diàleg els debilita i a nosaltres ens reforça, de manera que ells mateixos acabaran iniciant la desconnexió amb algun pas en fals. Per exemple, si arriben a inhabilitar membres del Parlament però aquests no en fan cas i continuen amb les seves tasques parlamentàries, com respondrà l’Estat? Probablement de cap manera, amb el qual estaríem en un segon cas de desaparició de l’Estat a Catalunya (el primer va ser el 9N). Cada nou pas en la via judicial resta credibilitat a la democràcia espanyola i a nosaltres, internament, no ens farà perdre suports. “En cas d’un conflicte institucional greu, si el portem amb base democràtica el guanyarem”, afirma en Jordi. De tota manera, arribat el cas els ciutadans haurem d’estar a l’alçada i sortir al carrer per defensar les nostres institucions.

Sobre la situació de l’unionisme a Catalunya, destaca que només representa el 39% dels vots, que no és residual, però sí minoritari i sense projecte il·lusionant, bastit sobre elements del passat i a la defensiva. No marquen l’agenda. El PSC s’ha posat desacomplexadament al costat de PP i C’s. CSQP principalment juga fort a la contraposició independència-drets socials. Malgrat que aquest argument no s’aguanta per enlloc, podem comptar que hi haurà molta demagògia i hem de ser capaços d’explicar que la raó de voler construir la República catalana és precisament la manca de competències reals i la “caixa buida i buidada”.

L’Assemblea pot generar confiança entre la gent i ha d’articular el debat popular sobre el procés constituent ens els mesos a venir.

sopar 1
Tot sopant després de l’acte (foto: M. Boada)

Terrassa per la Independència-ANC

Un comentari Digues la teva

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s