Vicent Partal a Terrassa

P1050136
Vicent Partal i Miquel Noguera (Foto: Montse Baucells)

TxI ha organitzat la presentació del llibre 9-N desclassificat de Vicent Partal publicat per l’editorial Magrana.  L’acte, que va tenir lloc el passat dijous dia 9 d’abril a les 19.30 al Centre Cultural, fou presentat per Miquel Noguera, coordinador de TxI. El presentador va afirmar que la lectura del llibre li havia deixat una sensació d’optimisme, ja que segons, el seu parer, l’autor sabia transmetre seguretat, aportant arguments en favor de la independència,  i també confiança i estratègies per transmetre aquesta confiança.

Vicent Partal va iniciar la seva intervenció recordant la memòria del periodista Xavier Vinader, mort recentment i, tot seguit, va començar a comentar alguns aspectes del seu llibre. El veterà director de Wilaweb va assegurar que l’havia escrit pensant en una estructura narrativa, com si fos una història plena d’anècdotes de tota mena, i que la seva finalitat era retre un homenatge als polítics que havien tirat endavant el 9N, els quals, tots i els errors que hagin pogut cometre, han actuat de bona fe; per això no hi ha hagut ni bons ni dolents. La principal tesi que defensa Vicent Partal en el seu llibre és que el 9N fou un gran èxit ja que la comunitat va poder veure que l’Estat Espanyol no va poder garantir l’estabilitat política ni imposar les seves lleis; per tant, el 9 N fou un acte de sobirania, en el sentit clàssic definit per Jean Bodin. Aquest èxit del 9 N és el gran fonament que pot garantir una victòria de les forces sobiranistes el 27S. Això no cal dir que no calgui treballar per eixamplar la majoria independentista. “La majoria —va afirmar solemnement— no és el 80% sinó el 50 % més 1.

Foto: Montse Baucells
Foto: Montse Baucells

Ja en el torn de preguntes, Vicent Partal va tractar diferents aspectes de la situació actual del procés. Així va restar importància a les eleccions municipals en el sentit que, segons ell, a hores d’ara ja ha quedat prou demostrat que la gran majoria d’ajuntaments catalans són sobiranistes. Per altra banda, va afegir que la majoria necessària que cal obtenir el 27 S, per tirar endavant la proclamació d’independència ha de ser en escons no en vots, ja que es tracta d’unes eleccions, no d’un referèndum, que va ser prohibit. Si no es reconeixen els resultats electorals en escons, llavors l’Estat Espanyol ha de deixar celebrar un referèndum i reconèixer els seus resultats. També va manifestar que algunes forces polítiques (PSC, Unió, ICV) menteixen qual apel·len a un diàleg impossible amb l’Estat Espanyol per evitar manifestar-se obertament en contra de la independència.

Així mateix va reiterar que la comunitat internacional va descobrir el 9 N que l’Estat espanyol no generava estabilitat política i va citar un informe de l’Institut de Política Exterior Alemanya sobre Catalunya titulat Xipre a l’inrevés, en el qual el politòleg Kai-Olaf Lang afirmava que en el cas d’una proclamació de la independència de Catalunya i mentre es negociés l’entrada del nou estat a la Comunicat Europea, aquest mantindria el seus estatus actual, amb els mateixos drets i deures. Pel que fa al repartiment del deute, va afirmar que les independències són unilaterals i després es pacten i es negocia el repartiment d’actius i passius. Si l’Estat espanyol no reconeix la independència de Catalunya, s’haurà de quedar tot el deute. També va assegurar que augmenta la implantació d’empreses estrangeres, fet que demostra que les internacionals no tenen por de la situació política.

Foto: Vicent Partal
Foto: Vicent Partal

El missatge final que va llançar Vicent Partal va ser que hem de deixar de pensar com a espanyols, que el 9 N va demostrar la capacitat d’organització de la societat civil i que el terratrèmol polític que ha viscut el país durant els darrers anys ha deixat clar que la política i els partits polítics no poden continuar sent com sempre havien estat. Per això aquests han sofert un gran trasbals i també CiU, el qual, segons la seva opinió, ha comès un error polític no demanant a Unió que es defineixi abans de les eleccions municipals. Sens dubte els aplaudiments dels assistents, que gairebé omplien tota la sala, va manifestar que Vicent Partal havia sabut transmetre el mateix optimisme i la mateixa confiança que la lectura del llibre havia transmès al presentador.

Ferran Mota

Anuncis

One Comment Add yours

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s