Col·loqui amb Isona Passola sobre “L’endemà” i el procés sobiranista.

Foto: Margarida Boada
Miquel Noguera, coordinador de l’ANC-Terrassa, i Isona Passola. Foto: Margarida Boada

El passat dissabte 10 de gener va tenir lloc al Centre Excursionista de Terrassa un acte al voltant de la pel·lícula-documental “L’endemà” amb la presència de la seva directora i productora, Isona Passola. L’acte va ser organitzat per Terrassa per la Independència-ANC amb el suport del Centre Excursionista. Els assistents en van sortir molt animats per les opinions que van sentir de la Isona.

CARTELL ENDEMÀ_Terrassa

Un cop acabada la projecció de la pel·lícula va tenir lloc el col·loqui amb la directora. Va explicar detalls interessants de la confecció del documental, com ara que l’omnipresent fàbrica és una metàfora de la construcció del nou país. La nau està ubicada al Poble Nou de Barcelona. Sobre els personatges entrevistats, es van assegurar de presentar “prou diversitat de sexes i trajectòries polítiques”, apart de què les persones “fossin creïbles i comuniquessin bé”. Van rodar 100 hores de declaracions. Els temes centrals havien de ser la qüestió econòmica, la transparència democràtica i també el tema sentimental de l’afecció per Espanya. Van buscar especialment que la pel·lícula fos agradable de veure i gens feixuga. Al final de la cinta, el cant coral amb 400 voluntaris proporciona el punt d’èpica imprescindible. El documental també necessitava una dosi de ficció, que està a càrrec de quatre joves provinents d’un càsting. La Isona remarcà que l’experiència havia estat extraordinària. El punt fosc: la gent que es va sentir ofesa i que va atacar la pel·lícula a través de les xarxes socials sense donar la cara.

Foto: Francesc Muntada
Foto: Francesc Muntada

Preguntada sobre el moment que viu el procés sobiranista, la Isona es va mostrar extraordinàriament optimista. “Només cal que mirem una mica enrere”, va dir, referint-se als importants avenços que s’han fet en un període relativament molt curt: “Hem deixat l’etapa defensiva i ja estem en l’etapa constructiva”. No estava preocupada per si les eleccions són abans de les municipals o dintre de mesos. Fos quina fos l’opció acordada perquè el poble es pronunciï “nosaltres la farem guanyadora”. Assegura que el paper de l’ANC serà molt important, perquè “tenim la societat civil més gran d’Europa”. Per ella, un “tret diferencial” de Catalunya és “com ha sapigut conviure. No és freqüent. No hi ha hagut conflicte religiós ni racial. I Catalunya ho ha fet fins i tot sense estat. Amb l’estat ho farem més bé segur. Estem preparats per encaixar els grans reptes del món occidental. Si sabem fer un lloc on la gent hi estigui bé el que està passant a França no ens passarà. La gent voldrà formar part d’aquest estat”.

Encara sobre els propers esdeveniments, opina que a mesura que el procés vagi avançant “es destaparà un grup de gent que fins ara no ha estat concernida i que caldrà veure com reacciona. Hi haurà molta informació i molta activació. El debat serà molt viu”. Serà interessant veure com argumenten els partidaris del no, que fins ara han argumentat molt poc i han actuat amb agressivitat. “És difícil d’argumentar l’Espanya unida”. El bàndol del sí “no ha d’entrar en la dinàmica d’agressió”.

Foto: Margarida Boada
Foto: Margarida Boada

La Isona considera que “la pel·lícula no està desfasada encara”. El que està passant és “el camí que marca el Jaume López”, un professor de ciències polítiques que intervé al documental i que fa una previsió dels passos que han de tenir lloc fins a la independència. Ella fa moltes presentacions de la pel·lícula per tot el territori i es troba “de tot”. En els pobles petits hi va tot el poble. A l’àrea metropolitana ha hagut de fer debats llargs i “potents”, i ha aconseguit convèncer a diverses persones. Quan s’hagin convocat eleccions la pel·lícula serà un pretext més per fer campanya.

Margarida Boada

Anuncis

2 Comments Add yours

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s