Germà Bel a Terrassa

el

P1030579

 

El dimecres dia 8 d’abril a les 19.30 hores, a l’Aula Magna del Centre Cultural,  l’economista Germà Bel va presentar el seu darrer llibre, titulat Anatomia d’un desengany, en el transcurs d’un acte organitzat per TxI i presentat per Miquel Noguera. L’afluència del públic va omplir la sala gairebé del tot.

Germà Bel inicià la seva intervenció plantejant-se per quin motiu havia crescut en els darrers anys el suport a la independència. Per a respondre aquesta qüestió féu al·lusió a les interpretacions unionistes, que es poden sintetitzar en tres punts: 1) L’adoctrinament exercit pel sistema educatiu català: un estudi de la distribució per edats de la gent que dóna suport a la independència desmenteix aquesta tesi. 2) L’epidèmia del virus nacionalista, tesi també refutada per les conclusions extretes a partir de diverses enquestes que demostren que la presència del sentiment identitari en els motius per estar a favor o en contra de la independència és el doble entre els espanyols que entre els catalans. 3) “Els catalans volen ser diferents”: en aquesta qüestió, també és demostra que la realitat és ben diferent, ja que són els habitants de diferents regions espanyoles els qui veuen diferents els catalans, més que no pas a la inversa. En aquest sentit, la paradoxa, per tant, rau en el fet que mentre que els catalans som percebuts i reconeguts com a diferents, en termes institucionals, en canvi, no tenim un tracte diferenciat. L’Estat Espanyol, que ha imitat el model francès de l’estat-nació, mai no s’ha plantejat la possibilitat d’esdevenir un estat plurinacional; es tracta de l’Espanya que no ha pogut ser.

La conclusió a la qual arriba Germà Bel és que el fracàs del catalanisme polític clàssic i la manca de confiança per intentar transformar Espanya  des de Catalunya, ens han dut a la disjuntiva d’assimilar-se a Espanya o sortir-ne, i que l’Estat Espanyol ja reaccionat a la situació actual d’incertesa amb una recentralització.

Ja en el torn de preguntes, el conferenciant comentà tres aspectes més: 1) No té sentit plantejar-se quin estat volem perquè no es tracta de fer allò que volem sinó que el que es faci es faci ben fet. 2) Pel que fa a reconeixement internacional d’una Catalunya independent, s’ha d’imposar el principi de radicalitat democràtica. 3) L’Estat Espanyol no té experiència històrica de resoldre un conflicte d’aquestes característiques sense recórrer a l’ús de la força.

P1030577

Un comentari Digues la teva

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s