El magistrat Santiago Vidal a Terrassa

Santiago Vidal a l'Aula Magna del Centre Cultural
Santiago Vidal a l’Aula Magna del Centre Cultural (R. Domènech)

Dimecres, dia 6 de novembre de 2013, l’Aula Magna del Centre Cultural va acollir la conferència El procés sobiranista i la llei, pronunciada per Santiago Vidal, magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona i membre de Jutges per la Democràcia. La sala es va quedar petita davant la nombrosa afluència de públic que va assistir a aquest acte organitzat per l’ANC de Terrassa i presentat per Miquel Noguera. Aquesta xerrada s’emmarca en el conjunt de conferències que el magistrat està duent a terme arreu de Catalunya per explicar les eines jurídiques necessàries en el procés sobiranista.

 La xerrada s’inicià i s’acabà amb una idea principal que fou el fil conductor de tota l’exposició: les lleis han de ser interpretades sempre segons la realitat social i històrica dels territoris en els quals s’apliquen. Per tant, no es poden convertir en cadenes per a una voluntat popular expressada democràticament. Al llarg de la història les lleis han canviat i aquest és el sentit de la tasca dels parlaments. En el cas concret de Catalunya, la voluntat popular es pot expressar a través d’una consulta, que resultaria absurda si no fos vinculant. I aquesta consulta es podria fer a l’empara de la legislació espanyola si hi hagués voluntat política, de la legislació internacional seguint la jurisprudència traçada per organismes com el Tribunal Internacional de la Haia o el Tribunal Federal del Canadà, i també de la llei catalana de consultes.

 Els canvis que la independència de Catalunya comporta afecten els tres poders de l’estat: el legislatiu, que haurà d’elaborar una Constitució Catalana, que serà molt més curta que l’actual espanyola, l’executiu i el judicial. En aquest darrer àmbit i com a professional de la justícia i coneixedor del tema, Santiago Vidal va revelar que, segons els estudis fets, dels 756 jutges que actualment exerceixen a Catalunya entre 200 i 250 marxarien si es declarés la independència, però les places vacants s’omplirien el termini d’un mes. També va remarcar que els processos judicials només es podrien allargar un màxim d’un any; fins i tot va arribar a comentar que un jutge que incomplís injustificadament amb aquest termini hauria de respondre amb l’aval del seu patrimoni personal.

 Pel que fa al tema del procés sobiranista en si mateix, i des d’una perspectiva estrictament jurídica, el conferenciant va explicar que en aquest procés s’han de diferenciar quatre etapes. En la primera, ja finalitzada, calia arribar a un nivell de consciència nacional suficient com per dur a terme una petició formal al Govern Espanyol, tal com es va fer el passat juliol després de la presentació de l’informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional. En la segona etapa, calia fer una petició al Congrés dels Diputats perquè delegués al Parlament de Catalunya la facultat de convocar un referèndum. En la tercera etapa, que s’allargarà fins al primer trimestre del 2014, caldrà fixar la data i la pregunta de la consulta i el Consell Assessor per a la Transició Nacional farà públic un total d’onze informes relatius als diferents aspectes de l’estructuració del nou estat. A partir d’aquí, es podria produir una nova situació en la qual el Govern Espanyol intentés oferir una mena de “pastanaga”, un Pacte fiscal, que podria ser sotmès a votació i aturar el procés. La publicació del memorial de greuges que va fer el Govern Català fa dues setmanes i l’anunci del Govern Espanyol que les balances fiscals es faran públiques a finals d’aquest any, és a dir, quan es conegui la data i pregunta de la consulta, són maniobres encaminades a prendre posicions de força de cara al final d’aquesta fase. Si el procés continua, però, s’encetaria una quarta fase, que s’estendria des de finals de l’any 2014 fins a la meitat del 2015. En aquesta conjuntura es podria produir una Declaració Unilateral d’Independència. Per això Santiago Vidal va recordar la seva línia argumental: si les lleis no resolen els conflictes i no hi ha voluntat política per resoldre’ls estaria justificada la desobediència civil.

 També va explicar que en la jurisprudència internacional es recomana que, al final del procés sobiranista i per dotar-lo d’una legitimitat inqüestionable, s’hagi arribat fins al final en els  següents procediments: 1r) exhaurir totes les vies que la legalitat vigent permet, 2) dur a terme una manifestació de voluntat democràtica a través d’unes eleccions lliures, verificades a nivell internacional i que incloguin totes les opcions possibles, 3) l’obtenció d’una majoria qualificada que s’estimaria en un 70% de participació i unes dues terceres parts dels vots favorables. En aquest sentit, Santiago Vidal va manifestar que no dubtava que aquestes condicions són perfectament factibles.

Ja en el torn de preguntes, el conferenciant va anar responent a diferents qüestions plantejades com el fet que el vot per internet és jurídicament i tècnicament possible, o que s’està debatent algunes condicions per a celebrar el referèndum com per exemple si els majors de 16 anys o els immigrants residents o en situació irregular però empadronats a Catalunya podran votar. També va aclarir que si bé és cert que el Dret a l’Autodeterminació que reconeix l’article 55 de les Nacions unides està pensat per als estats colonials, enlloc està escrit que no es pugui aplicar en altres situacions. Per això va recordar el principi legal que allò que no està prohibit explícitament no es pot impedir. Finalment, va manifestar que ell personalment no creu que s’arribi a aplicar l’article 155 de la Constitució Espanyola sobre la suspensió de l’Autonomia.

 Val a dir que en tot moment el jutge Santiago Vidal va saber trobar el to adequat per transmetre a l’auditori el seu entusiasme i la seva confiança el procés iniciat en el nostre país i per explicar, amb total clarividència, el complex entramat de caire jurídic que comporta la independència de Catalunya.

Anuncis

One Comment Add yours

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s