Vicent Partal a Terrassa – Jornades Àngel Casanovas

el
Margarida Boada i Vicent Partal
Margarida Boada i Vicent Partal

El passat dimecres, dia 2 d’octubre de 2013, a l’Aula  Magna del Centre Cultural, va tenir lloc la presentació del llibre de Vicent Partal A un pam de la independència, organitzada per TxI. L’acte, que omplí de gom a gom la sala, es va celebrar en el marc de les Jornades Sobiranistes en homenatge al desaparegut Àngel Casanovas, motiu pel qual, Margarida Boada, coordinadora de l’ANC a Terrassa i presentadora de l’autor del llibre, va començar-lo amb una glossa sobre la relació de l’Àngel amb Terrassa Decideix.

Al seu torn, el director de Vilaweb va començar la seva intervenció recordant una trucada de l’homenatjat per demanar-li que fes una xerrada que estava organitzant Terrassa Decideix i que va tenir lloc a la Biblioteca Central. Vicent Partal va comentar que recordava l’energia que transmetria l’Àngel Casanovas i la seva preocupació pels resultats d’aquella consulta.

Tot seguit, l’autor de A un pam de la independència va entrar en matèria afirmant que estàvem immersos en un procés d’independència i que no hauríem d’esperar un dia en concret com el Dia de la Independència, i que segurament no hi haurà una celebració de la “Nit de la Independència”, de la mateixa manera que tampoc existeix una data històrica de l’arribada de la democràcia i la fi de la dictadura de l’Estat espanyol, sinó que hi va haver un període de transició.

La sala plena de gom a gom
La sala plena de gom a gom

Des de la perspectiva d’un periodista experimentat, que ha assistit en primera línia a set processos d’independència, Vicent Partal va assegurar categòricament que el nostre procés  no és un somni sinó la construcció d’una realitat. I en aquest camí, ja hem superat tres fases: la gran manifestació de l’11 de setembre de 2102, la declaració de sobirania al Parlament de Catalunya i la via Catalana, però en queden dues mes: la proclamació d’independència al Parlament de Catalunya i el reconeixement internacional. En aquest procés el referèndum és més, segons el seu parer, una autoimposició que no pas un requisit imprescindible a ulls de la comunitat internacional. És, però, totalment desitjable i ha de tenir una pregunta clara, ha d’incloure la paraula “independència” i la resposta ha de ser només “sí” o “no”. I és que la creació de nous estats es tracta d’un fenomen natural dins la comunitat internacional, perfectament legislat en les Convencions de Viena. D’altra banda, el requisit per sancionar una independència és una sentència de la Cort Internacional de Justícia.

A continuació, Vicent Partal es va referir al pacte que s’haurà d’establir amb el govern espanyol, que probablement s’haurà de dur a terme sota pressió internacional. En cas d’un acord, la independència es pot fer efectiva després d’un any de negociació. En cas de manca d’acord, caldria que el nou estat català fos reconegut pel màxim nombre d’estats. Tampoc es pot esperar que tothom ens reconegui, com és el cas d’Israel o la Xina, que no són reconeguts per un bon grapat d’estats.

Vicent Partal
Vicent Partal

Així mateix, Vicent Partal va comentar la tercera part del seu llibre, en la qual parla del país que vol. En aquest aspecte, la independència obre un munt de possibilitats; és com un full en blanc. Finalment, va tancar la seva primera intervenció afirmant que la tasca de l’actual ANC consisteix a acabar la feina que no va fer la històrica Assemblea de Catalunya, que va haver d’aparcar el Dret d’Autodeterminació.

Les preguntes foren nombroses i els temes tractats, mot variats. En les diferents respostes a algunes de les qüestions plantejades per l’auditori, Vicent Partal va resoldre satisfactòriament  molts dels dubtes plantejats. Així, per exemple, va assegurar que a partir del moment de la proclamació de la independència el problema passava a ser d’abast internacional i que ja no entrava en joc la legislació espanyola, sinó la internacional; també va recordar que l’Estat Espanyol no ha reconegut les Convencions de Viena,  però, donat el cas, es veurà forçat a complir-les. Així mateix, va informar que en la sentència de Kosovo es recullen tres principis bàsics a tenir en compte: 1) cap norma explícita prohibeix una independència, 2) les fronteres entre els estats actuals es s’han de mantenir, però que es poden canviar des de dins d’un estat; 3) en aquell cas, es va reconèixer una independència proclamada per extraparlamentaris i altres representants legítims del poble. També va manifestar que si l’Estat Espanyol impedeix la consulta, la convocatòria d’unes eleccions plebiscitàries no seria la millor solució, ja que en tractar-se d’un fet polític i no jurídic, en cas que no es pugui votar, es pot proclamar la independència per qualsevol altra via. També va assegurar que en una futura Catalunya independent l’indicador que les coses s’estarien fent correctament seria haver-se guanyat la voluntat dels actuals partits unionistes i, especialment, no reproduir els aspectes negatius de l’actual Estat Espanyol.

Vicent Partal
Vicent Partal

D’altra banda, també va remarcar que durant un temps, mentre es van creant les lleis del nou estat, seran vigent les lleis espanyoles, però que el més important en aquella  situació serà controlar el territori. Finalment, a la pregunta de si una Catalunya independent podria quedar fora de la UE, va contestar que ens preguntéssim qui i en funció de quin article es podria expulsar Catalunya. El que passarà es que durant uns anys Catalunya, com a país que actualment està dins l’UE, hi continuaria sent-hi, però la nova república, en tant que nou estat que vol ser-ne membre, haurà de negociar les condicions d’entrada: quants diputats li correspondran en el Parlament Europeu, etc.

El missatge final del sempre optimista i entusiasta Vicent Partal no va poder ser més clar:

“l’èxit del procés només depèn de nosaltres i està garantit si ens mantenim ferms com una roca”

Vicent Partal
Vicent Partal

Un comentari Digues la teva

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s